Naperőmű épül Undon és Pusztacsaládon

Hogyan hasznosítsuk környezetbarát módon, de mégis hatékonyan a nem jó minőségű, évek óta parlagon álló termőterületeket? Újabb Győr-Moson-Sopron megyei kis települések szálltak be a legkorszerűbb energiatermelésbe. Naperőmű épül Undon és Pusztacsaládon, piaci erőforrásokból.

Mindkét település elsődleges feladatának tekinti a falvak modernizálását, annak érdekében, hogy megtartsák a helyi közösségeket és közelebb hozzák a településeiket a szomszédos városokhoz. Ennek a stratégiának képezi részét a megújuló energiák piaca irányába történő nyitás. Und és a közelében fekvő Pusztacsalád önkormányzata 2-2 darab egyenként 0,572 MW teljesítményű naperőmű telepítéséről döntött, melynek beruházásával és működtetésével cégünket, a Pannon Green Power Kft-t bízták meg. Cégünk Európa legnagyobb klíma-innovációs hálózatának oszlopos tagja, kellő tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezünk a fotovoltaikus erőművek telepítése és üzemeltetése kapcsán. A 40 éves élettartamú energia parkok beruházásnak finanszírozását teljes mértékben piaci forrásból biztosítjuk és egy bérleti, illetve üzemeltetési szerződés keretén belül működünk együtt a településekkel.

Stratégiánk fontos része, hogy olyan kis önkormányzatokkal kössünk szerződést, ahol a beruházásunkkal gazdaságilag még vonzóbbá tesszük a településeket. A 40 évre szóló szerződés részeként a helyi erőforrásokat is bevonjuk a kivitelezésbe, a karbantartásba, a szaktudást nem igénylő tevékenységekbe és természetesen ezt is környezetbarát módon. Ennek köszönhetően a legkorszerűbb energiatermelésnek helyet adó terület karbantartását esetenként birkákkal végezzük majd: velük legeltetjük majd le a füvet a napelemek alatt. A két település esetében a tárgyalások és előkészítő folyamatok 2017-ben kezdődtek. 2017 végére mindkét önkormányzat vezető testülete meghozta a határozatot a naperőmű telepítésére vonatkozóan, de innen még hosszú út vezet a naperőművek telepítéséig. Az előkészítési folyamat első lépéseként meg kell vizsgálni, hogy alapvetően gazdaságos-e egy ilyen naperőmű kiépítése, azaz hol lehet felcsatlakozni az Áramszolgáltató hálózatára. A projekt előkészítés jelentős részét az áramszolgáltatói hozzájárulás, a csatlakozási terv elfogadása, illetve a földhivatali-, a kormányhivataliés a 13 szakhatóságot is érintő építési engedélyek megszerzése teszi ki. A települések az általuk felügyelt folyamatok gyors elvégzésével járultak hozzá az előkészítési időszakhoz, például szükség esetén a rendezési terv módosításával, illetve a különböző szakhatósági és tulajdonosi hozzájárulásokkal.

A területek kiválasztása esetén legtöbbször, csak a megművelésre nem alkalmas, régóta kihasználatlanul fekvő területeket vizsgáltunk meg közösen. Ez Und község vonatkozásában kicsit másképp alakult, de itt is a kihasználtság hatékonyságának növelése volt a döntő választásiszempont.Egy 1,1 MW teljesítményű naperőmű telepítéséhez átlagosan 2 ha területre van szükség, melyen mindösszesen 4224 napelem kerül beépítésre. Mindamellett, hogy a két erőművel 40 évre levetítve 16.000 tonna CO2 kibocsátását kerüljük el, a beruházás által termelt áram évente településenként közel 700 család energiafogyasztását biztosítja majd, tervezhetően 2020 nyarától. A megtermelt áramot a jogszabály adta kereteken belül adjuk fel a közcélú hálózatra. Kötelező Átvételi Rendszerben (KÁT) történik az áram átvétele, amelynek átvételét ebben a rendszerben 25 éven keresztül biztosítja a MAVIR. A beruházásunk egy biztos, jól tervezhető anyagi forrást is jelent a települések számára, mert az éves bérleti díj mellett növeli a település iparűzési adóból származó bevételét. Az elmúlt években a cellák/panelek teljesítményre vetített ára mintegy 30 % -ot esett, aminek egy ilyen méretű naperőmű esetében a bekerülési érték nagyjából a fele a beruházás értéknek. A két településen mintegy másfél évet igénybe vevő projekt előkészítő folyamatok eredményeképpen 2019. május 18-án 16 órakor Undon, illetve 17 órakor Pusztacsaládon az országgyűlési képviselőkkel és a Modern Városok és Magyar Falu Program kormánybiztosával, Barcza Attilával és Gyopáros Alpárral cégünk vezetésének kíséretében Csapó Gábor (Pusztacsalád) és Pintér Tamás (Und) polgármesterek egy időkapszulát helyeznek el az erőmű jövőbeli helyén, a jövő nemzedékének szánt iránymutatással, hogyan és miként óvhatjuk meg környezetünket és mindezt hatékonyan, gazdasági célokat is szem előtt tartva.

Pusztacsalád Község hivatalos honlapja! Minden jog fenntartva!

  • Pusztacsalád Fő u. 64.
  • +36 99 386 001
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hivatali idő

Hétfő - Péntek: 7.30 - 16.00
Szombat: ZárvaVasárnap: Zárva

Friss hírek

2023. június 29.
2023. június 08.
2022. november 24.